Nieuwsbericht

Onderzoek Stand van zaken Zero Emissie Doelgroepenvervoer

VDVN wil problemen die gemeenten ervaren met de invoering van zero emissie doelgroepenvervoer in kaart brengen, waar mogelijk oplossen en de opgedane kennis delen. Dit doen we via de ‘Wegbereiders’ aan de hand van concrete cases. Net als vorig jaar hebben we hiervoor van het ministerie van IenW subsidie ontvangen. Maar dit jaar een iets andere opzet.

De focus op zero emissie doelgroepenvervoer gaat in de toekomst alleen maar groter worden. Het BAZED loopt ten einde en het ministerie van IenW zal nu meer gaan reguleren in plaats van faciliteren. Dit kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor de huidige en nog aan te besteden contracten. Denk onder meer aan de aanscherping van de Regeling bevordering schone wegvoertuigen (internetconsultatie loopt nu). Alle aanbestedingen van voertuigen in de categorie M1 zullen vanaf 1 januari 2026 zero emissie moeten zijn. Ook bij het doelgroepenvervoer. Maar het ministerie van IenW wil ook de transitie naar zero emissie voertuigen (financieel) ondersteunen.

Om de omvang en inhoud van de huidige problemen te inventariseren, hebben we je input nodig. We hebben we een vragenlijst opgesteld. De uitkomsten gebruiken we bij diverse overlegtafels, maar ook om te komen tot concrete vragen voor de Wegbereiders. Dit jaar zal Laurens Tuinhout ons hierbij ondersteunen. Hij heeft recent de marktvisie zero emissie doelgroepenvervoer opgesteld.

We hopen dat je ondanks de vakantieperiode in staat bent om de vragenlijst voor 1 september a.s. in te vullen. Jouw input is van grote waarde voor de VDVN als belangenbehartiger, maar ook voor individuele gemeenten die zero emissie doelgroepenvervoer mogelijk moeten maken in de praktijk. Je vindt de vragenlijst hier: Vragenlijst stand van zaken zero emissie leerlingenvervoer, rolstoelbussen en waterstof.

Mocht je vragen hebben, dan kun je per mail of telefonisch contact opnemen met Laurens Tuinhout via 06-22476832 of laurens.tuinhout@zero-emission-procurement.nl.