Nieuwsbericht

Het dragen van gordelverlengers binnen het taxivervoer

Een gordelverlenger is wettelijk niet toegestaan, omdat er geen zicht is op de kwaliteit ervan. Gordels moeten voldoen aan internationale wetgeving: VN/ECE-reglement nr. 16. Als wordt voldaan aan deze eisen, verkrijgt een autogordel een Europese typegoedkeuring. Gordelverlengers zijn niet opgenomen in de internationale wetgeving, omdat het niet mogelijk is om ze te testen. Gordelverlengers kunnen dus geen typegoedkeuring krijgen en mogen daardoor niet gebruikt worden.

Bij het niet kunnen dragen van een gordel kan de passagier een ontheffing aanvragen. Het aanvraagformulier vindt u hier. Maak hierbij gebruik van het formulier aanvraag ontheffing autogordel op medische gronden [rijgesd914]. Hierop kan worden aangekruist of een persoon de ontheffing als bestuurder, als passagier of 'als beiden' aanvraagt. Via het aanvraagformulier kunt u voor meer informatie de brochure over de ontheffing autogordel bekijken.

Het vervangen van de huidige veiligheidsgordel naar een langere veiligheidsgordel behoort ook tot de mogelijkheden. Een andere optie is er helaas niet.

Het advies van de VDVN is: Een vervoerder draagt zorg voor een gordelverlenger. Als een reiziger ontheffing heeft, kan deze op verzoek gebruikt worden.