Op deze pagina vind je veel gestelde vragen over VDVN. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@vdvnederland.nl
FAQ
Je kunt lid worden van de VDVN wanneer je een gemeente in Nederland bent, of een andere overheidsorganisatie zoals een provincie of ministerie, of een uitvoeringsorganisatie die belast is met het organiseren, beheren en uitvoeren van een of meerdere wettelijke taken op het gebied van doelgroepenvervoer.
Bij aanmelding zijn leden verplicht om hun gegevens op te geven. Bij wijzigingen in deze gegevens dienen leden deze schriftelijk door te geven aan het bestuur van VDVN.
De kosten van het lidmaatschap van VDVN variëren afhankelijk van de grootte van de gemeente:
- Gemeenten met minder dan 90.000 inwoners: € 1.250 per gemeente
- Gemeenten met 90.000 of meer inwoners: € 2.500 per gemeente
De hoogte van de jaarlijkse bijdrage wordt vastgesteld op basis van twee factoren:
- Het aantal gemeenten dat de organisatie vertegenwoordigt.
- De categorie waarin de vertegenwoordigde gemeente zou vallen als deze gemeente zelf lid was geweest.
In bijzondere gevallen kan het bestuur besluiten tot een gedeeltelijke of volledige ontheffing van de verplichting tot het betalen van een bijdrage.
Het lidmaatschap van VDVN kan om verschillende redenen eindigen. Dit kan zowel door het lid zelf als door de vereniging worden opgezegd. De volgende situaties kunnen leiden tot beëindiging van het lidmaatschap:
- Gemeentelijke herindeling: Bij herindeling van gemeenten moet de nieuwe gemeente zich opnieuw inschrijven.
- Opzegging door het lid: Een lid kan het lidmaatschap zelf opzeggen.
- Opzegging door de vereniging: De vereniging kan het lidmaatschap opzeggen, bijvoorbeeld als een lid niet voldoet aan de verplichtingen.
- Beëindiging van de rechtspersoon: Als de rechtspersoon (bijvoorbeeld de gemeente of organisatie) niet meer bestaat of wordt ontbonden, eindigt het lidmaatschap automatisch.
- Ontzegging van het lidmaatschap: Dit gebeurt wanneer een lid in strijd handelt met de statuten, reglementen, of besluiten van de vereniging, of de vereniging op een onredelijke wijze benadeelt. In dit geval wordt de opzegging uitgevoerd door het bestuur.
De opzegtermijn van een lidmaatschap bedraagt één (1) jaar en de opzegging kan alleen tegen het einde van een boekjaar plaatsvinden.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) worden belangrijke zaken besproken en goedgekeurd, zoals:
- Het bestuursverslag van het afgelopen jaar.
- De vacatures binnen het bestuur en de invulling van deze posities.
- De jaarlijkse begroting en het jaarplan voor het komende jaar.
- De bekendmaking van de financiële commissie, die bestaat uit minimaal twee leden.
Wat doet de financiële commissie?
De financiële commissie onderzoekt belangrijke financiële zaken van de vereniging, zoals de balans en de staat van baten en lasten. Tijdens de ledenvergadering presenteert de commissie hun bevindingen en aanbevelingen over het financiële onderzoek.
Het portaal van VDVN is exclusief toegankelijk voor leden van de vereniging. Alleen leden die zijn ingeschreven bij VDVN kunnen zich aanmelden en gebruik maken van de voordelen en informatie die het portaal biedt.