Nieuwsbericht

Wegbereiders publiceren eerste cases

Vanaf 1 januari 2025 100% zero emissie in het doelgroepenvervoer. Dat is de ambitie die opdrachtgevers hebben onderschreven vanuit het bestuursakkoord zero emissie doelgroepenvervoer (Bazed).  Een ambitieus doel voor opdrachtgevers. Om ze hierin te ondersteunen is de Wegbereiders gestart. Een initiatief van het ministerie van IenW en VDVN. 

Leden van VDVN die knelpunten ervaren, konden dit melden bij VDVN. Na een inventarisatie is een aantal cases geselecteerd. Hieraan zijn experts gekoppeld die een advies hebben gegeven. Dit advies is vervolgens als best practice beschikbaar voor alle leden van de VDVN. Hieronder tref je de drie cases aan. Heb je vragen over de cases, meld je dan via info@vdvnederland.nl.

Laadinfrakaart

Regiotaxi Flevoland en Stroomlijn hebben gemeld dat zij behoefte hebben aan een laadinfrakaart voor doelgroepenvervoer. De laadinfrakaart is een hulpmiddel voor gemeenten en vervoerders en kan gebruikt worden bij een nieuwe aanbesteding en toont (mogelijke) plekken waar geladen zou kunnen worden. De Wegbereiders hebben de mogelijkheden en benodigdheden voor een kaart onderzocht, dit is gedeeld in de factsheet. We gaan nu onderzoeken of het mogelijk is om daadwerkelijk een kaart te laten ontwikkelen.

Herzieningsclausule

Binnen een contractperiode mag je in principe geen gemaakte afspraken wijzigen. De ontwikkelingen op elektrische voertuigen gaat echter in hoog tempo en hierin zou je graag rekening houden bij een aanbesteding. Bijvoorbeeld wanneer je in de nabije toekomst rolstoelbussen wil implementeren. De Wegbereiders hebben via een advocaat een herzieningsclausule opgesteld die het mogelijk maakt om besluitvorming tijdens een lopende contractperiode te nemen zonder dat dit hoeft te leiden tot een nieuwe aanbesteding.

Waterstof voor doelgroepenvervoer

De gemeente Utrecht wil meer informatie over waterstofmogelijkheden voor doelgroepenvervoer als zero emissie (ZE) alternatief voor rolstoelbussen. Alle informatie over waterstof hebben wij verzameld en gedeeld op een factsheet