Nieuwsbericht

Oproep tot herziening BPM-tarief voor zero-emissie rolstoelbussen

VDVN zet zich in voor een duurzame en toegankelijk doelgroepenvervoer. In dat kader hebben Lisette de Lijster de Raadt (voorzitter VDVN), Fries Heinis (directeur RAI Vereniging) en Fred Teeven (voorzitter KNV Zorgvervoer en Taxi) gezamenlijk een brief gestuurd aan de staatssecretaris van Financiën.

In deze brief vragen wij dringend aandacht voor het ongunstige BPM-tarief voor zero-emissie rolstoelbussen en de noodzaak om dit te herzien. Het huidige beleid vormt een drempel voor vervoerders die willen investeren in duurzame en toegankelijke mobiliteit. Wij roepen de overheid op om de transitie naar emissievrij doelgroepenvervoer te ondersteunen met een eerlijker belastingstelsel. 

Oplossing
Als oplossing zien wij graag dat zero-emissie rolstoelbussen onder de categorie bestelbussen vallen (€ 0,-), of onder de categorie van zero-emissie personenauto’s (vast laag bedrag van € 667,-).

Nu duidelijkheid nodig
Momenteel vinden de voorbereidingen plaats voor de besluitvorming over de voorjaarsnota. Wij willen in deze fase al duidelijkheid voor onze sector. Omdat de tarieven voor 2025 al wettelijk zijn vastgelegd, vragen wij om een herziening van het tarief per 1 januari 2026. Tegelijkertijd willen we ook een oplossing voor ondernemers die in 2025 een rolstoelbus aanschaffen of al hebben aangeschaft. Bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te bieden om ruimer gebruik te maken van de strikte teruggaafregeling, of wanneer een besluit is genomen voor 2026, deze ook voor in 2025 aangeschafte voertuigen te laten gelden.

Teruggaafregeling
Zoals eerder gemeld is het voor een aantal bijzondere voertuigen nog mogelijk om gebruik te maken van de teruggaafregeling voor de BPM. Dit geldt (onder strikte voorwaarden) ook voor voertuigen die uitsluitend worden gebruikt voor het vervoer van rolstoelgebruikers in groepsverband. De basis hiervoor is artikel 15 van de Wet op de BPM. Zie ook het Uitvoeringsbesluit artikel 11.